13 Aralık 2010 Pazartesi

Aşure

Mubarek Aşure ayındayız.Hicri takviminin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günü aşure günü olarak kutlanır. Bizde bugüne ozel bu bereketi bol anlamı buyuk Aşure'yi yapalım ve ayrıca detaylarını anlatalım istedik.İçine dahada malzeme koyarak Aşureyi dahada zenginleştirebilirsiniz.


















Malzemeler:
  • Yarım Kilo Beyaz Aşurelik Buğday
  • 150 gr Kuru Üzüm
  • 10 Adet Kuru Kayısı
  • 1 su bardağı Nohut
  • 1 su bardağı Kuru Fasulye
  • 1 adet orta boy buyukluğunde portakal
  • 1 adet limon kabuğu
  • 1 çay k. gül suyu
  • Yarım çay b süt
  • 1 çay k. bal
  • 1 çay bardağı pirinç
  • Yarım kilo şeker
Üzeri İçin:
  • 150 gr Dovulmuş Ceviz
  • 150 gr Dovulmuş Fındık
  • Kuş Üzümü
  • Tarçın
  • 2 adet Nar

Hazırlanışı:

Oncelikle Aşureyi yapmadan bir gece onceden buğdaylarımızı en azından 4-5 su temiz su kalıncaya kadar iyice yıkayın hatta elinize buğdayları alıp elinizle ovuşturarak buğdayları temizleyin daha sonra buğdayı bir tencereye koyun ve üzerine 4-5 parmak üzerini geçicek kadar soğuk su koyun ve ocakta bir taşım yani yaklaşık 15-20 dk kaynayıncaya kadar pişirin.
Aynı şekilde nohut ve kuru fasulyeyi ayrı iki tencerede uzerine 3-4 parmak su geçicek kadar bir taşım kaynatın.
Buğdaylarımızı kaynattıktan sonra üzerine bir havlu koyun kapağının üstüne koyun havluyu yada bir bezde olabilir ve bir gece bekletin.Aynı şekilde üzümleri sıcak su olan bir kase içine koyun ve onunda şismesi için o gece tıpkı buğday gibi bekletin.
Sabahleyin buğdaylarımızın adeta lale gibi açtığını goruceksiniz .Buğdayın olduğu tencere içindeki suyu süzün ve yine 5-6 parmak geçicek kadar su doldurarak kısık ateşte yaklasık 2 saat oluyor toplamada kaynatın.Arasırada mutlaka karıştırın.Buğdayların olduğunu anlamak için bir tabak içine koyun ve kaşıkla ezin ezilmişse buğdaylarımız olmuş demektir :).
Daha sonra pirincimizi iyice yıkayın ve süzün yine ekleyerek 1 saat pişirin.Daha sonra içine bir gece onceden bir taşım haşladığımız nohut ve kurufasulyeleri ekleyin ve yarım saatte nohut ve kurufasulye pişinceye kadar pişirin yine kısık ateşte olsun buna dikkat edin :).
Tabi bu arada kayısılarımız küp küp kesin ve bir kasenin içine sıcak su koyarak bir müddet onlarında yumuşaması için bekletin.Daha sonra portakalın kabuklarını soyun ve kabuklarını ufak ufak küp küp kesin aynı işlemi limon içinde yapın isterseniz rende şeklindede kesip aşure içine koyabilirsiniz.Ayrıca portakalın etli kısmınıda küp küp kesin.
Nohut ve kurufasulye pişince içine uzum ve kayısılarıda ekleyin ve bunlarla beraber 15 dk daha pişirin.
Daha sonra şekeri ekleyin ama şeker siz kendi damak tadınıza görede ekleyebilirsiniz.Azar azar ekleyin ve sonra tadına bakın biz yaklaşık 400 gr kadar şeker ilave ettik ama sizler eğer daha az şekerliden hoşlanıyorsanız dediğimiz gibi yapın ama unutmayın sıcakken aşurenin tadı tadlı olur soğuduktan sonra o şeker tadı daha azılacaktır buna dikkat edin :).Şekeride ilave ettikten sonra 30 dk kaynatın.
İçine gül suyu,bal ve kaynar sütüde ilave edin bu şekilde 1-2 dk daha kaynatın.
Daha sonra içine portakal kabuğu,portakallı ve limon kabuğunuda koyarak bir taşım daha kaynatın.Ama derseniz portakal kabuğu pişmez belki rendesini koyun deriz:)
Eğer rengi koyuysa yani suyu azsa mutlaka kaynar su ilave edin yada kaynar süt ama en son bu işlemi yapın.Kaynar suyu koyduktan sonra mutlaka bir taşım kaynatın.
Daha sonra kaselere bolun üzerine nar taneleri,tarçın,ceviz,fındık ve kuş uzumu koyarak ama bolca koyun servis edin .
Afiyet olsun.
Allah kabul etsin.
G&P







8 yorum:

  1. Ellerine sağlık orti. Aşure yiyemiyorum ama eminimki güzel olmuştur:)

    YanıtlaSil
  2. gamzeee eline sağlıkk çok güzel görünüyor
    cam gibi duru offfff
    yanlız ben aşurenin üstüne nar sevmiyorum
    sanki tadını kaçırıyor gibi geliyor

    YanıtlaSil
  3. ben çeşit olsun diyerek koydum hatta aşurenin içinde gul suyuda var kestane bile koyarlarmış ama incir mesela kurusu en son koyun karartıyor çok :)ama narda yakışır aşureye demeyin oyle:)
    burada ortak çok saol :)

    YanıtlaSil
  4. yahu nar ekşimsi oluyor ya agzımın tadı kaçıyor sanki, eşsiz lezzeti ekşi hissi ile bozmak istemem görüntü konusunda haklısın aşureye makyaj yapılmış gibi oluyor
    içine biriki tane karanfil atılırsa aroması daha da değişebilir

    YanıtlaSil
  5. karanfil koymadım hiç ama oda olur evet nar güzellik katıyor goruntusune bakın deneyin bu tarifi olmazsa kaldırırım buradan okadar guveniyorum :)

    YanıtlaSil
  6. @ay ısıgım tabirine bak ya:D makyaj.. hahaa cok şirin. makyaj yapmak güzeldir güzel... :D

    YanıtlaSil
  7. :))
    gamzeee sana bütün herkes güveniyorr, tariflerini gözü kapalı yapıyoruzzz, tarfini kaldırma lütfennn. aşureye bizim buralarda bir iki tane karanfil koyuyorlar ondan ek bilgi olsun dedim

    YanıtlaSil
  8. bende deneyeceğim tarifini birebir çilekreçeli
    . seni alan yaşadı bu arada :)ellerine sağlık

    pamukşeker

    YanıtlaSil